Häiritsevän kohteen poisto Photoshopilla

Seuramme jäsen Ville-Veikko Nissinen piti 2.12.2019 seuraillassa esityksen kuinka poistaa häiritsevä kohde kuvasta Photoshop -ohjelman työkaluja käyttäen. Tarkoituksena on rohkaista etenkin Adobe Creative Cloud -kuukausimaksun maksavia käyttäjiä hyödyntämään myös Photoshoppia ja samalla madaltaa kynnystä alkaa opettelemaan sen käyttöä. Käytetyt työkalut ovat hyvin yksinkertaisia käyttää ja helppo omaksua.

Miksi Photoshop eikä Lightroom?

◦Lightroom pystyy vain kevyeen yksityiskohtien poistoon
◦Ei kaikkia mahdollisuuksia mitä Photoshopissa
◦Huomattavasti hankalempi käyttökokemus
◦Hitaampi käyttää
◦Vinkki: Lightroomista pääset Photoshoppiin CTRL + E yhdistelmällä

◦Photoshopissa useita eri mahdollisuuksia samaan lopputulokseen
◦Työkalut tukevat toisiaan
◦Tehty kuvamanipulointiin

Mitä tulee huomioida?

◦Automatiikka ei pysty hahmottamaan kuvaa, kuten ihminen pystyy
◦Mitä haastavempi poistettava – sitä enemmän manuaalista työtä – Joskus voi viedä tuntien työmäärän, että saadaan edes välttävä lopputulos
◦Isojen haastavien poistojen kanssa kokeile osittaa poisto
◦Jos poisto ei ole täydellinen, mieti pystytkö toisella työkalulla paikkaamaan putteet
◦Älä ikinä tallenna alkuperäisen kuvan päälle!

Käytettävät työkalut

Lasso-työkalut:
◦Käytä erilaisten lassotyökalujen edut hyödyksi kohdetta valitessa
◦Muista: Shift + valintatyökalu lisää valinnan edelliseen valintaan
◦Muista: ALT + valintatyökalu poistaa valinnan edellisestä valinnasta
◦Muista: Kun olet käyttänyt lasso-työkalua, niin poista valittu alue ylälaidan ”Select” valikon alta löytyvällä valinnalla ”Deselect”. Jos et poista valintaa tai tee uutta valintaa, niin et pysty muokkaamaan muuta aluetta kuin valinnan sisäaluetta.

Fill –työkalu:
◦Avataan: Edit -valikon alta ”Fill…” tai näppäinyhdistelmällä ”Shift + F5”
◦Avautuvasta valikosta valitse ”Contents” –alasvetovalikosta ”Content-Aware”
◦Huom! Löytyy myös erillinen ”Content-aware fill” säädin, mutta sitä ei käsitellä tässä ohjeessa

Clone stamp -työkalut:
◦Clone stamp kopioi 1:1 valitun alueen
◦Valitse kopioitava kohde painamalla ALT -nappia sekä hiirellä haluttua kohtaa kuvassa

Healing brush -työkalut:
◦Healing brush toimii vastaavasti kuin kloonaustyökalu, mutta ottaa huomioon kopioitavan kohteen ympärillä olevan kuvadatan ja säätää mm. väritason vastaamaan paremmin ympäristöä

Lisävinkit työkalujen käyttöön:
◦Edit valikossa Undo/Redo -valinnat millä pystyt menemään muutos kerrallaan taaksepäin tai eteenpäin jo tehtyjen muutosten välillä
◦Hiiren kakkospainikkeella avataan valikko kaikkien työkaluikoneiden alla jonka kulmassa on pieni nuoli

Mitä muuta?

◦Ota huomioon jo kuvattaessa – Kuvattaessa yksityiskohtien poisto kuvasta on helpompaa kuin jälkikäsittelyssä
◦Älä tuijota liian kauan liian läheltä ja liian pitkään: Huomaat liian helposti virheet. Anna ajan kulua ja katso uudelleen
◦Jos Photoshop on tuttu, niin käytä Layereitä: Säilytä aina alkuperäinen kuva koskemattomana, äläkä poista useampaa objektia samasta layeristä ◦Aina ei vain onnistu – älä lannistu, yritä toisella kuvalla uudelleen!

Esimerkki lyhyesti:

Valitsin poistettavan kohteen lassotyökalulla
Käytin ”Fill” toimintoa ja valitsin avautuvasta valikosta ”Content Aware”
Käytin ”Healing brush” -työkalua roskan poistoon jalan juuresta. Valitsin vastaavan lumisen alueen ALT + hiiren napilla painaen halutusta kohtaa. Tämän jälkeen ”maalasin” roskan pois.
Lopputulos on huomattavasti parempi, kun oksat eivät työnny kohti kohdetta ja roska jaloissa ei vie katsetta roskaan.