Hyväksi havaittua: Lightroom -kurssi kehitysmoduulista

Hyväksi havaittua: Lightroom -kurssi kehitysmoduulista

Lauantaina 14.10. Vihdin kameraseura järjesti jäsenilleen Lightroom -kurssin kehitysmoduulista Tapio Karjalaisen ohjaamana. Reilu vuosi sitten oli käsitelty Lightroomin kuvien hallintaosuus ja nyt keskityttiin itse kuvien säätämiseen. Paikalla olikin iso joukko kerholaisia ja parhaimmat olivat tuoneet pöytäkoneen + näytön paikalle, joten omistautumisesta ei ainakaan voi ketään moittia.

Kurssipäivän aluksi kyseltiin osallistujilta millaisia aihealueita haluttaisiin käydä läpi ja nämä kirjattiin ylös fläppitaululle ja päivän edetessä ruksasimme käydyt aihealueet käydyiksi. Päivän aikana oli mahtava huomata miten kaikki osallistuivat kurssiin, niin kysyvänä osapuolena kuin opastavana osapuolena. Jos jollakulla oli ongelmia löytää jotain asetusta Lightroomista, niin heti tuli useampi henkilö näyttämään vierestä mistä se löytyy. Meillä on mahtavaa porukkaa kerhossa!

Kurssia siivittämään Tapio esitteli Adoben omia valmiita opetusvideoita (Julieanne Kost) ja näitä hyödynnettiin koko kurssin ajan. Klikkaa tästä Adoben videoihin. Kurssin aikana tuli myös pariltakin eri henkilöltä puheeksi, että Youtubessa on Lightroomin peruskurssi Suomeksi. Videon on tehnyt Mikko Koskenkorva Kempeleen kamerakerholle järjestetystä Lightroom kurssista (live taltiointi). Klikkaa tästä Mikon videoon. Huomiona, että videon kuvaustekstissä on listattu aihealueet aikaleimoin, joten aihealueen hakeminen on huomattavasti helpompaa.

Kurssipäivä oli antoisa sekä vähemmän Lightroomia käyttäneille kuin jo enemmän käyttäneille. Kaikille jäi kurssilta jotain uutta kotiinviemisiksi. Muistattehan, että kuten kaikessa uuden opettelussa, niin harjoittelu tekee mestariksi ja ilman harjoittelua asiat unohtuvat nopeasti. Samoin ei kannata kerralla yrittää omaksua liikaa asioita, koska se voi vain aiheuttaa sen ettei ensimmäinenkään asia jää mieleen. Rauhallisesti osa-alue kerrallaan. Ja jos sinulle tulee vastaan tilanne mihin tarvitset apua, niin kerhoilloissa kannattaa kysyä yleisesti kaikilta tai vaihtoehtoisesti pistää kysymys esim. Vihdin kameraseuran Facebook-ryhmään. Apua saa varmasti!

Kurssilla tuli myös keskustelua siitä, että mikä Lightroom versio kannattaa ottaa. Yleisin mielipide oli, että suositellaan Adoben kuukausimaksullista Adobe CC -lisenssiä, koska tällöin saat käyttöösi sekä Lightroomin, että Photoshopin ja saat automaattisesti aina uusimmat päivitykset. Myös kertamaksullinen Lightroom lisenssi sai puoltoa siitä, että maksat sen kerran ja sen jälkeen voit käyttää ohjelmaa niin kauan kuin haluat ilman lisämaksuja. Tässä negatiivisena puolena on se, että kun Lightroomista tulee seuraava isompi versiopäivitys, niin vanhaa et saa päivitettyä ilman, että ostat sen kokonaan uudelleen ja vanhaan ei välttämättä enää tule päivityksiä.

HUOMIO! Vain hetki kurssin järjestämisen jälkeen Adobe julkaisi uudet versiot tuotteistaan ja Lightroomista tuli kaksi uutta versiota. Lightroom Classic CC sekä Lightroom CC. Classic on ns. työpöytäversio kuten aiemmat Lightroomit ovat olleet ja tuo Lightroom CC on taas pilvipalveluun nojaava versio, jossa kuvien käsittely tapahtuu Adoben pilvipalvelussa. Tuotteet eroavat toisistaan huomattavasti ja ole tarkkana minkä version olet hankkimassa / päivittämässä. Nimi on siis muuttunut ja saattaa aiheuttaa haasteita ymmärtää mitä tuotetta tarkoitetaan.

Kiitos Tapiolle hienosta kurssista. Jatkokurssia odotellaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.