Valokuvaajien silmin: Karting SMJ -osakilpailu Nummela 12.8.2017

Vihdin Nummelassa järjestettiin Kartingin junioreiden SM-osakilpailut kattaen useat eri ikäluokat ja sarjat. Jannen ehdotuksesta päätimme selvittää pääsisimmekö kuvaamaan paikan päälle osakilpailua sekä varikkotunnelmia. Tuumasta toimeen! Kysyimme Kameraseuran puheenjohtajalta, Tapio Karjalaiselta, lupaa voimmeko edustaa Vihdin Kameraseuraa kun esittäydymme Vihdin Urheiluautoilijoiden edustajille. Tapio antoi ilomielin luvan tähän. Tarkoituksenamme olisi dokumentoida tapahtumaa Vihdin moottoriurheilun osalta ja saada näin kuvamateriaalia Vihdin historiaa varten.

Lähestyimme Vihdin Urheiluautoilijoita aluksi sähköpostitse ja parin sähköpostin vaihdon jälkeen sovimme, että tulemme käymään Nummelan karting-radalla reilusti ennen kisoja sopimassa kuvaamisesta. Kävimmekin melko pian sopimisen jälkeen radalla ja saimme henkilökohtaisen opastuksen rataan, radan historiaan ja tulevaisuuden näkymiin. Samalla kävimme läpi turvallisuusasioita ja muuta kuvaukseen liittyvää.

Kisapäivän aamuna suuntasimme taas Nummelaan rata-alueelle ja paikan päälle päästyämme kävelimme parc fermé:n läpi missä oli vielä aamuinen tunnelma eikä havaittavissa ollut vielä kovinkaan paljon ihmisiä, mutta päästyämme radan läheisyyteen kisatoimiston luo, niin siellä oli jo valmistelut täydessä käynnissä kilpailijoiden ja ratahenkilökunnan osalta. Kuljettajien kokous oli juuri päättymässä jossa käytiin läpi kisaan liittyviä asioita ja turvallisuusasiat. Tämän jälkeen ratahenkilöstölle pidettiin läpikäynti päivän tapahtumista, liputussäännöistä, lippupisteistä, turvallisuudesta ja kuinka toimia jos kilpailijoille käy jotain. Ohjeistus oli selkeää ja perinpohjaista – ammattimaisuus tuli selkeästi esille kisojen vetäjäorganisaatiosta ja oli mukava nähdä paljon nuoria mukana lippupisteillä. Läpikäynnin jälkeen esittelimme nopeasti ratahenkilökunnalle itsemme ja ilmoitimme, että olemme kuvaamassa lauantain kisat ja olemme sopineet järjestäjien kanssa, että voimme liikkua rata-alueella turvallisuusmääräyksiä noudattaen omalla vastuulla – näin kaikki lippupisteet tiesivät, että meillä on lupa olla joka paikassa radalla. Toki meille annettiin turvaliivit ja niitä pidimmekin koko päivän aina kun radalla oli yhtäkään autoa. Eikä aikaakaan lippumiesten mentyä omille lippupisteilleen, kun ensimmäiset ajajat olivat lämmittelemässä radalla ja siitä alkoikin meidän päivän urakka. Ennen radalle siirtymistä kävimme kuitenkin hieman kuvaamassa kilpailijoiden tunnelmia varikkoteltta-alueella ja siitä siirryimme pian rata-alueen laitaan.

Moottoriurheilukilpailuja valokuvaavana tahona on pakko mainita heti parhaat ja huonot puolet. Ehdottomasti paras puoli kuvaajana on se, että sinulla on käytännössä rajaton pääsy mihin tahansa alueelle kisan aikana. Parhaimmillaan etäisyys radalla kilpaileviin oli pari metriä – toki turvallisuus kokoajan huomioiden. Huonoin puoli on taas siinä, että et pysty seuraamaan mitä kisassa tapahtuu, kun keskityt vain kuvaamaan kuskeja. Vain muutaman kisalähdön pystyi seuraamaan kuskien järjestyksen osalta ja nekin lähdöt olivat niitä missä osallistujamäärä oli pienempi.

Aloitimme kuvaamisen varikon sisäänajoreitin vierestä ja siitä pikkuhiljaa siirryimme radan kulkusuunnan mukaisesti eteenpäin lähtöjen välisenä aikana. Tällöin oli turvallisin aika vaihtaa kuvauspaikkaa. Yhden kerran päivän aikana jouduimme vaihtamaan kuvauspaikkaa kesken kisalähdön. Kyseessä oli harvalukuisempi luokka ja meillä oli hyvin aikaa juosta radan yli viimeisenä ajavan jälkeen ennen kuin ensimmäisenä ajanut tuli uudelleen samaan paikkaan. Tästäkin ilmoitimme ratahenkilökunnalle, että he eivät säikähdä siirtymistämme. Asiallisesti käyttäytymällä varmistamme sen, että tulevaisuudessakin pääsemme kuvaamaan näitä tapahtumia uudelleen.

Itse kisojen kuvaaminen oli erittäin mielenkiintoista ja opettavaista. Vaikka molemmilla on aiempaakin moottoriurheilukuvaustaustaa enemmän ja vähemmän, niin silti päivä toi uutta oppia kuvaamisesta. Päivän aikana löysimme juuri kartingiin sopivat asetukset kameroihin ja molemmat huomasimme samoja haasteita kisaajien kuvaamisesta. Tietoa jakamalla kumpikin kuvaaja oppi taas jotain uutta niin kameralaitteistostaan kuin kuvaamistekniikoista. Valokuvaus on juuri tämän vuoksi hieno harrastus, että aina löytyy uutta opittavaa ja aina tulee niitä onnistumisen tunteita kun oppii jotain uutta.

Päivä oli erittäin kuuma ja paikkapaikoin tuntui, että ilma vain seisoi paikoillaan kuumana ja painostavana. Ilma enteili ukkosta ja sadetta. Onneksemme ainoa vähän kovempi sadekuuro sattui toisella pidemmällä ajotauolla jolloin olimme kisatoimiston kahvilan läheisyydessä ja säästyimme kastumiselta. Vaikka kävelimme radan ympäri ainoastaan kerran, niin viimeiset kisalähdöt tuli kyllä kuvattua jakkaralla istuen, mikä toisaalta antoi paremman kuvakulman kisaajiin nähden ja illalla tiesi olleensa kuvaamassa koko päivän. Päivällä tuli todettua myös se, ettei aurinkorasvan laitto aamulla ollut yhtään ylilyönti, sillä molemmat olisi kyllä kärähdetty, kun koko päivä oltiin ilman minkäänlaista varjopaikkaa.

Vaikka reissu oli raskas, niin silti päivä oli erittäin onnistunut ja hauska. Yksin kuvaaminen olisi varmasti tylsää, mutta kaverin kanssa päivän jaksoi hienosti! Kuvia tuli yhteensä reilu 2000, joten niiden läpikäynnissä oli omat haasteensa. Vaikka kuvia tuli paljon, niin päätimme, että pyrimme laittamaan jokaisesta vain n. yhden kuvan ettei galleriaa paisuteta mahdottoman suureksi.

Huomio! Kuvia saa käyttää vain henkilökohtaisiin tarkoituksiin – esim. tallentaa itselleen tai lisätä omille Facebook sivuille. Markkinointitarkoituksiin kuvia ei saa käyttää! Kuvia ei myöskään saa muokata millään tavalla. Esimerkiksi kuvan leikkaaminen / rajaaminen (vesileiman poisto esim.) tai  Instagramin filttereiden käyttö on kuvan muokkaamista.

Kuvat löytyvät alla olevista linkeistä gallerioista:

Yleiskuvia kisapaikalta

Kisakuvat – Ville-Veikko Nissinen