Kamera tutummaksi – Pikakertaus

Kamera tutummaksi – Pikakertaus

Kurssin aikana lupasimme laittaa kameraseuran sivuille pikakertauksen tärkeimmistä asioista mitkä uuden kuvaajan olisi tärkeää hallita. Tässä lyhyesti näistä osa-alueista höystettynä pienillä päivitetyillä tiedoilla uusien peilittömien kameroiden osalta.

1. Aukko, herkkyys, suljinaika = “Pyhä kolminaisuus

Aukko, herkkyys ja suljinaika muodostavat ikäänkuin kolmion ja jokainen näistä vaikuttaa valokuvan muodostumiseen kameran kennolle.

Kuvakaavio: https://expertphotography.com/

Aukko: Mitä suurempi aukko (pienempi f-luku), sitä vähemmän valoa tarvitaan, sitä lyhyempi syväterävyys kuvassa on. Tämä mahdollistaa lyhyemmän suljinajan / pienemmän ISO herkkyysarvon käytön.

Herkkyys: Mitä suurempi ISO-arvo, sitä vähemmän valoa tarvitaan, sitä enemmän kohinaa kuvassa on. Tämä mahdollistaa lyhyemmän suljinajan / pienemmän aukon käytön. Kuvakohina on kuvassa näkyvien artifaktien aiheuttama lumisademainen efekti. Muistathan, että vaikka kohina näkyy näytöllä 1:1 suurennoksessa, niin 10-kuvassa tai esim. FB:hen laitettavassa kuvassa kohina ei ole niin häiritsevää. Vältä liiallista kohinan vaimennusta kuvankäsittelyssä, koska se tekee kuvista muovisen näköisiä.
HUOM! Uusissa kameroissa on ns. ISOLESS kennot, joka tarkoittaa sitä, että jos kuvaat väärällä ISO-arvolla ja jälkikäsittelyssä nostat valotusta, niin tällöin kuva näyttää samalle, kuin olisit kuvannut suuremmalla ISO-arvolla. Tämä antaa hieman enemmän jälkikäsittelyyn vapauksia. Alla havainnollistava kuva ISOLESS vs. Ei-ISOLESS kennoista.

Kuva: https://improvephotography.com / Nick Page Photography

Suljinaika: Mitä pidempi suljinaika, sitä vähemmän vallitsevaa valoa tarvitaan, sitä helpommin kuva tärähtää – eli kun valon määrä vähenee, suljinaika pitenee.
Muistisääntö: Ilman jalustaa kuvattaessa tärähdyksien välttämiseksi älä laita pidempää valotusaikaa kuin “1/objektiivin millimetrit”. Eli jos käytät 50mm objektiivia, niin suositeltu pisin suljinaika olisi 1/50.

2. Tarkennus

Peilillisissä kameroissa yleensä keskipiste on herkin tarkennuspiste ja tämän vuoksi sitä suositellaan käytettäväksi. Tarkenna keskipistettä käyttäen, pidä tarkennuksen jälkeen laukaisinnappi puolivälissä, sommittele ja laukaise. Huomioi, että hyvässä valossa myös muut tarkennuspisteet toimivat erinomaisesti.

Jatkuvaa tarkennusta käytetään liikkuviin kohteisiin. Liikkuviin kuviin monesti suositellaan käytettäväksi automaattista tarkennuksen valintaa. Kokeile erilaisia tarkennustapoja ja löydä itsellesi parhaat asetukset. Suositus on lukea kameran ohjekirjasta tarkennukseen liittyvät ohjeet, koska uusimmissa kameroissa tarkennusta varten on erittäin paljon eri asetuksia.
Huomio! Uusissa peilittömissä kameroissa ei ole enää tarkennuspisteen herkkyyseroja ja lähes koko kennon ala toimii tarkennuspisteinä (yli 5000 tarkennuspistettä). Myös automatiikka on kehittynyt siten, että tarkennus tarkentaa aina lähimpään silmään ja pitää tarkennuksen siinä vaikka kohde liikkuisi.

3. Histogrammi

Histogrammi kertoo kuvan valotuksen. Varmista histogrammista, ettei kuvasta tule liian tumma (histogrammi täysin vasemmassa laidassa) tai liian kirkas (histogrammi täysin oikeassa laidassa). Etenkin hankalissa valaistusolosuhteissa älä luota kameran takanäyttöön vaan tarkista histogrammista, että valotus on onnistunut.
Peilittömissä kameroissa histogrammin saa näkymään etsimeen, jolloin pystyt reaaliajassa säätämään valotusta ja näkemään suoraan histogrammilta onko valotus onnistunut jo ennen kuvan ottoa.