Vinkkejä matkakuvaukseen
Markku ja Tapio kertoivat eilisessä kerhoillassa matkakuvauksesta ja jakoivat omia neuvojaan ja pikku vinkkejä. Tapio kävi lisäksi läpi oman kuvausreppunsa sisällön siltä kantilta, että mitä pitkälle kuvausreissulle lähtiessä täytyy muistaa pakata mukaan. Alla on Markun hieno lista pikkuvinkkejä, joista voi matkalla olla paljon apua.
- Kuinka valmistaudut?Laita kamerasi P- tai vihreälle automatiikalle, jotta olet valmiina, jos jotain yllättävää tulee vastaan.
- Kuvaa lapsia tai vanhuksia. Tausta on hyvä olla yksinkertainen. Jos pyydät heitä poseeraamaan, yritä jutella hetken heidän kanssaan, jotta ilmeitä tulisi vapautuneempia. Näin voit saada myös useampia kuvia. Älä kuvaa väkijoukkoja, ne eivät ole mielenkiintoisia.
- Kuvausaika: auringon noustessa valo on hienoimmillaan, ja bonuksena kadut ovat tyhjiä. Muista jalusta. Toinen mahdollisuus on auringonlaskun aikaan, mutta silloin kadut ovat täynnä ihmisiä. Päivällä etsi ”open shade” –valoa, suomeksi ”varjoisa luonnonvalo” tai ”luonnonvarjo”. Tyypillisesti pilviharso voi olla auringon edessä. Kaupungeissa aurinkoisella ilmalla käytä hyväksi rakennusten luomaa varjoa. Jos taivas on pilvisen harmaa, vältä suuria sellaisia pintoja kuvassasi. Iltapäivän varjossa katsele ja kuvaa yksityiskohtia kuten kiinnostavia porttikäytäviä, ikkunoita, lapsia leikkimässä, mikä vain tuntuu mielenkiintoiselta.
- Etsi rohkeita, eloisia värejä: esim. värikäs seinäpinta, jossa vastavärinen ovi. Tai kauppoja, kylttejä, autoja, polkupyöriä. Jos etsit näitä värikkäitä pintoja, niitä alkaa helpommin myös löytyä.
- Älä yritä saada liikaa kuvaan kerralla, keskity yksityiskohtiin. Esim. suuri tuomiokirkko tai muu rakennus. Jos kuvaat muutamia kiinnostavia yksityiskohtia, jätät katsojalle mahdollisuuden luoda itse kokonaisuus. Näin voit harjoittaa vahvaa tarinankerrontaa, jossa yksi osa on voimakkaampi kuin kokonaisuus.
- Paras kuvasi saattaa odottaa kolmen askelen päässä. Jotkut kuvaajat vain saapuvat paikalle, asettavat kuvausarvot kameraansa ja alkavat painella laukaisinta. Kun löydät mielenkiintoisen kuvauskohteen, lähde kävelylle. Ota muutama askel sivuun, nouse tuolille, mene kyykkyyn, makaa selälläsi ja kuvaa ylöspäin, tai kiipeä portaita ja kuvaa alaspäin. Muista että matkasi paras kuva saattaa olla vain parin askeleen päässä!
- Kuvaa kylttejä. Ne toimivat hyvinä muistilappuina tyyliin ”mitä tulikaan kuvattua”
no images were found
- Kuvaa liikennettä illalla pitkillä valotusajoilla, niin saat näyttäviä liike-efektejä. Edellyttää jalustaa tai muuta tukevaa alustaa.
(Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net) - Pyri yksinkertaisuuteen, selkeyteen. Vältä kaikkea ylimääräistä roinaa etu- ja taka-alalla. Näin saat erinomaisia kuvia – ei välttämättä sen ansiosta mitä niissä on, vaan sen ansiosta mitä niissä EI ole – eli kaikkea roinaa.
- Monopodi (yksijalka) on parempi kuin ei jalustaa ollenkaan. Kun monopodin tukee esim. seinään tai puuhun, lopputulos on jo varsin hyvä.
- Tuhannesti kuvatut kohteet: kuvaa ne erikoisessa säässä, myrskyssä, lumisateessa, erikoiset pilvet taustalla. Tai kuvaa ne vaikeapääsyisestä kuvakulmasta.